Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Grappig. Photoshop staat niet toe om volledige bankbiljetten te openen

Soms heb je van die momenten dat je niet weet wat je ziet. Openen van een stockfoto van een compleet euro bankbiljet is niet toegestaan binnen Adobe Photoshop

Ik ben bezig met een erg leuke opdracht. Ik heb hiervoor een mooi en volledig beeld van Euro 10,- nodig. Geen probleem. Mijn stockfoto site heeft er zat. Mooi gefotografeerde originele 10 euro briefjes. En ook nagemaakte of aangepaste bankbiljetten. Waarbij veelal de rechter metalen strip nagemaakt is. Mooi, maar ik wil graag een echt ingescand briefje gebruiken en deze lichtelijk aanpassen.

Voordat ik een stockfoto aanschaf download ik altijd eerst een groot voorbeeld met watermerk. Hiermee ga ik aan de slag om te kijken of mijn idee goed werkt in photoshop. Een bewerking kan soms erg tegenvallen bij de ene foto terwijl een alternatief juist veel meer geschikt is. Aldoende leert men.

Kortom, ik heb het bankbiljet van mijn voorkeur als testbeeld gedownload en wil deze gaan bewerken in photoshop. Maar wat krijgen we nou? Er verschijnt een pop-up binnen photoshop zodra ik het beeld wil openen. Met de mededeling:

Deze toepassing biedt geen ondersteuning voor het bewerken van bankbiljetafbeeldingen.
Selecteer de informatieknop hieronder voor op internet gebaseerde informatie over beperkingen op het kopiëren en distribueren van bankbiljetafbeeldingen of ga naar www.rulesforuse.org.

Ik snap het wel, maar begrijp het niet
Van te voren had ik al onderzocht wat de regels zijn voor het gebruik van eurobiljetten in reclame uitingen. Op de website van BNO staat alles goed uitgelegd. Het is gewoon toegestaan. Er zijn wel erg duidelijke richtlijnen waar je aan moet voldoen. Bijvoorbeeld enkelzijdig bedrukken. Liever niet dat ook de achterzijde de afbeelding van een bankbiljet bevat. Plus het formaat van het geld moet een verhouding hebben van onder de 75% of boven de 125 %. Dubbelzijdig bedrukken mag ook. Daar zijn weer andere richtlijnen voor.

Waarom Adobe Photoshop dan toch geen bewerking van een eurobiljet toestaat is mij een raadsel. Waarschijnlijk wil men altijd aan de goede kant staan. Prima. Want natuurlijk zijn er altijd andere wegen. Ik heb nu een biljet gevonden waarbij bewerking wel mogelijk is. Men heeft daar de metalen band aangepast. En waarschijnlijk meer waarvan ik nog geen weet heb. Dus we gaan lachend door.

En weer een leuk leermoment. Werk ze…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken