Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Cryptocurrency. De ‘faceboek-cryptovaluta’ is geen echte crypto, maar een stable coin.

Waarschijnlijk wordt het een behoorlijke hype binnenkort. Een korte hype. Faceboek zou gaan komen met een cryptovaluta. En je leest nu echt overal dat het een gelijksoortige cryptomunt als Bitcoin zou moeten worden. Ik lees zelfs dat Bitcoin de fb crypto zou vrezen. Whaaaaat?

Steeds vaker weten mensen niet waar men het over heeft als men crypto behandeld. Uitzondering daargelaten. De telegraaf heeft echt een kenner aan het woord. En BNR doet ook goed z’n best. Gelukkig maar.

Ik zal het even kort en bondig proberen het uit te leggen. Proberen he…
Bitcoin is zo opgezet en bedoeld, dat het gedecentraliseerd is. Niemand bezit de Bitcoin. Geen enkele partij. Omdat het gedecentraliseerd is. De blockchain bestaat uit een netwerk van losse computers die elk hun eigen berekeningen doorvoeren op de blockchain. Bij crypto-betalingen is de tussenhandel er als het ware tussen uitgesneden. Momenteel is het nog wel zo geregeld dat je voor de aanschaf van cryptogeld nog steeds een derde partij nodig hebt. Je moet zelfs je indentiteitspapieren kopiƫren en opsturen. Dit vanwege KYC regelgeving (know Your Customer). Is dat in orde, dan kan je je fiat geld omzetten in crypto. Dus toch nog een tussenhandel. En deze zal eerdaags zeker streng gereguleerd gaan worden.

Het klopt dat Bitcoin volatiel is. Omdat deze gedecentraliseerd is, heeft haast niemand directe invloed op de koers. Uitzonderingen zullen er altijd zijn. Een nieuwsbericht kan al wonderen verrichten. Het opkopen of verkopen van zeer grote aantallen bitcoin bijvoorbeeld, heeft wel invloed op de koers. Dat weet je. En dat zal waarschijnlijk nog lange tijd zo zijn. Omdat alles, wat betreft crypto, nog in de kinderschoenen staat. Daar kan je tegen of niet tegen qua gemoedstoestand. Ik zou zeggen, ga voor de lange termijn. Scheelt alweer.

Naast crypto munten heb je ook stable coins. Deze zijn stabiel omdat er een tussenpartij is ingeschoven. Deze bevindt zich tussen koper en verkoper van een stable coin. Deze tussenpartij bezit het recht op de coin en kan invloed uitoefenen op de koers van hun eigen munt. Zodat deze munt, net zoals bij fiat geld, aardig stabiel zou moeten zijn. Eigenlijk kunnen ze doen en laten wat ze willen met deze munt. Je snapt het al. Dit alles druist juist in tegen alles waar de moeder van alle cryptocurrencies, Bitcoin, voor staat.

De facebook cryptovaluta is ook een stable coin. Een ‘shit coin’ als het ware. Facebook wil, net zoals bijvoorbeeld het Chinese regime, strakke controle houden op zijn eigen cryptovaluta en blockchain. Ik lees nu via een externe stichting. Mooi man. Dit valt totaal niet te vergelijken met Bitcoin bijvoorbeeld. Meer met een service zoals ook Pay Pal deze verleent. Facebook heeft gezien wat Aliexpress met Alipay kan en doet in China. Micropayments via een eigen app met een eigen coin. Maar goed, jullie zien maar. Wie weet is het wel iets voor je. Persoonlijk laat ik echt alles wat fb betreft links liggen. (ai, idd instagram dan niet hmmm)

Don’t believe the fb hype šŸ™‚

[Update]
Gisteren, 18 juni, heeft fb zijn whitepapers voor zijn wereldmunt gepresenteerd. Hij heet de Libra en de wallet zal Calibra gaan heten. Check ook eens de partners die de nodes gaan regelen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken