Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Stemmen tellen. Tot snel…

Een paar maanden geleden las ik een mooi stuk over het stemmen in Nederland. En wanneer een analoge Nederlandse stem digitaal wordt. Erg interessant.

Vlak voor de recente Tweede kamerverkiezingen van 2023 stond in onze plaatselijke courant een oproep voor stemmen tellen. Toeval bestaat niet. Ik heb me meteen aangemeld. Ik wilde wel eens met eigen ogen zien hoe dit stemmen tellen in de praktijk eruit zag.

Ik heb me aangemeld via een e-mail bij het team verkiezing van de gemeente Wijdemeren. Helaas was de locatie in Kortenhoef al voorzien van voldoende tellers. In Nederhorst den Berg konden ze stemmentellers nog goed gebruiken. Prima. Ga ik daar graag heen.

Van te voren heb ik via de gemeente een link naar een goede en duidelijke online instructievideo ontvangen. Ik heb deze twee keer aandachtig bekeken. En ik was er van overtuigd dat dit een fijne telmethode zou zijn. En dat bleek ook.

Aan de slag
Om 20:45 ben ik, zoals afgesproken, aanwezig bij het stemlokaal. Ik zie de andere stemmentellers voor het eerst. Wat me meteen opvalt is dat de verhouding jong en oud prima verdeeld is. Jonge studenten die goed verstand hebben van de politiek die er momenteel speelt. En de rest zijn fitale mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Daar hoor ik ook bij šŸ™‚

Gelukkig houdt iedereen zich op de vlakte wat zijn politieke voorkeur is. Prachtig. Voordat we beginnen met tellen hebben we leuke gesprekken over het tellen zelf en de politieke verhoudingen deze avond. Mooi om mee te maken. En ik moet zeggen, lekker veel humor op z’n tijd.

Vlak na 21:00 uur begint het tellen. De twee lange tafels staan al opgesteld. We kunnen aan de slag.

De Craft telmethode
In de gemeente Wijdemeren tellen we de stemmen volgens de CRAFT methode. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Het stemmentellen op de verkiezingsavond gaat als volgt. (Let op. De volgende dag wordt er verder geteld op kandidaten per partij.)

– Het op de verkiezingsdag registreren van de toegelaten kiezers.
– Het inrichten van de sorteerstraten en bepalen van het aantal toegelaten kiezers.

Vanaf hier gaan de stemmentellers aan de slag
– Het openvouwen van de stembiljetten en sorteren op even en oneven lijstnummers.
– Het sorteren van de stembiljetten op lijstnummer.
– Het tellen van de stembiljetten op lijstnummer.
– Het invullen van het proces-verbaal en transportklaar maken van de stembescheiden.

Zoals hierboven opgenoemd gaat alles vlot en gestructureerd z’n gang. Uiteraard zijn er jonge tellers die de eerste prognoses via hun mobiel volgen. Wat ik al vermoedde schijnt nu ook te gebeuren.

En tijdens het sorteren op lijstnummers wordt ook op dit stemlokaal heel veel duidelijk. PVV, VVD, NSC en GL/PVDA zijn de grootste stapels. En na het tellen is alles wel duidelijk. Bij ons was de PVV de winnaar op de voet gevolgd door VVD en NCS. Dat wordt een spannende avond op de Nederlandse televisie vermoed ik zo. Straks bij thuiskomst ga ik er nog even voor zitten. Ben wel echt benieuwd.

Het aantal stempassen en het totaal aan stembiljetten klopt ook. Deze telmethode werkt super moet ik zeggen. Anders dan ik het me voorstelde. Fijn dat ook dit proces vernieuwd en verbeterd kan worden.

Snel klaar
En verdraaid rond 23:30 zijn we klaar met alles. Geteld en opgeruimd. De lijsten zijn mooi ingepakt en gaan naar de plaatst van bestemming voor verdere telling de volgende dag.

Ik pak mijn spullen en loop naar de auto. We moeten een beetje lachen om de uitslag. Er valt bijna geen coalitie te vormen op deze manier. Voor de grap hoor ik nog iemand groeten… ’tot over een paar maanden’. Hahaha zo is het.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Hallo Lars,

  Wat een leuk en goed geschreven verhaal !
  Wij vinden het leuk en interessant dat je dit gedaan hebt. Een mooi initiatief.

  Fijn dat het je voldoening gaf.

  Wij hebben trouwens je website bekijken en vinden het geheel zeer professioneel en het spreekt ons aan. Leuke ideeƫn daarbij en zeer creatief.
  S U C C E S!

  Hartelijke groeten van Barbara en Klaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken