Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Afhankelijk zijn van 1 bron? Electriciteit. Niet slim…

Soms wordt je weer met beide benen op de grond gedrukt. Vannacht was weer zo’n moment. Rond 01.15 uur ondervond Kortenhoef en ’s Graveland een complete stroomstoring. Het gekke was dat ik ervan wakker werd. Raar maar waar. Er klonken een paar harde klikken in huis. Waarschijnlijk van de stoppenkast. In ieder geval zag ik meteen dat er iets niet klopte. Alles was donker zwart. Nergens enig licht te bekennen. Waar ken ik dat ook alweer van? Van vakantie. In de natuur is nacht echt nog nacht. Pikkedonker. Prachtig altijd. En nu hier. Meeteen duidelijk dat de stroom eraf lag.

Communicatie niet mogelijk
Na verloop van tijd wilde ik toch even kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. En het eerste wat opviel was dat de radio het niet doet.
Dan maar de mobiele telefoon gepakt. Uiteraard ligt wifi eruit. Snap ik. Maar 4G is soms sneller als wifi. Maar pvd, ook 4G lag eruit. Meeteen was het mobiele netwerk overgeschakeld op H of E. Beide erg traag. Een website oproepen ging gewoon niet. Wat nu? Hmmm. toch maar weer eens Twitter checken. De app heb ik al langer verwijderd. Dan maar hun site bezoeken. Dat duurde wel 10 minuten eer alles geladen was. Maar ik denk dat 3G weer opgestart was. Bleek dat inderdaad Kortenhoef tot 03.15 uur onder deze stroomstoring zou zitten. Duidelijk. Hoppa, we gaan weer slapen.

Toch zette me dat aan het denken. Hoe erg zijn wij afhankelijk geworden van electriciteit. Want wat werkte allemaal niet.

Alles in huis met stroom werkte niet.
De radio werkte niet.
De tv werkte niet.
Mobiel netwerk lag eruit.
Mobiel netwerk alleen 2G beschikbaar.
Geen internet op mobiel.
Mobiel bellen was ook niet mogelijk. Geen mobiel contact.
Telefoneren gaat via modem. Deze was ook uit gevallen.
Computers waren uit.
Kortom geen communicatie met de buitenwereld mogelijk. Bizar.
Kachel was uit.
Geen warm water.
Geen klok die werkte
Wekkers uit.
Oven met failcode.

Na 30 minuten viel 3G weer te gebruiken. Enigszins internetten via mobiele telefoon was weer  mogelijk.
Mijn eerste communicatie was toch weer met Twitter.
Twitter heeft zich nu echt bewezen voor mij. Liander had al gereageerd met een mededeling.
Ik ben weer overstag en zal de twitter app toch weer installeren. Twitter zal ik alleen in dit soort situatie gaan gebruiken.

Maar toch knaagde er iets.
Met de energietransitie vers in m’n hoofd vraag ik me nu nog meer af of dit wel de juiste weg is.
Nog afhankelijker worden van elektriciteit? Nee lijkt me niet. Laten we de afhankelijkheid spreiden.
Straks draait geheel Nederland op elektra. Echt alles.

Warmtepomp, zonnepanelen, warm water, koken, je auto, je fiets, je brommer, je huis met internet of things, vliegen, geld opnemen, bankzaken doen, betalen, radio via DAB, televisie, communicatie etc etc.

Hoe kan jij bijvoorbeeld bewijzen hoeveel geld je op je betaalrekening hebt staan bij een langdurige stroomstoring bijvoorbeeld? Geen idee. Printjes maken?

Hoe langer ik erover nadenk is het ook strategisch niet erg slim om geheel afhankelijk te worden van elektra. Laat benzine, diesel, gas, kolen, hout maar lekker naast elektriciteit bestaan. Tevens zal ik niet meer “internet of things” in huis gaan aanschaffen. Ik blijf lekker analoog klooien haha.

Stratego
Als ‘denkbeeldige tegenstander’ van een land zoals Nederland in een energietransitie straks, zou ik het wel weten wat als eerste plat te leggen. Het stroomnetwerk uitschakelen. Niet zo moeilijk lijkt me. Eenmaal het complete Nederlandse netwerkwerk platgelegd, zal dat waarschijnlijk ook een domino effect hebben op andere Europese stroomnetwerken. Vallen een voor 1 uit.
En wat begin je dan mocht stroom voor bijvoorbeeld een week niet aanwezig zijn. Bizar.
Natuurlijk, sowieso uitval van stroom zal altijd rampzalig zijn. Maar spreiden van energiebronnen maakt het net iets makkelijker denk ik.

Ik zou het mooi vinden als ook waterstof groot zou worden bijvoorbeeld. Hoor je echt te weinig over.

En… de stroomstoring was een uur eerder als aangegeven verholpen. Alles werkt weer.

Werk ze

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken