Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Inspiratie opdoen in o.a. Berlijn

Op vakantie in Magdeburg in Duitsland. Op twee uur rijden van Berlijn. Dan weet je het wel. Op naar Berlijn. Deze stad moet je gewoon eens gezien hebben. Wat een grote stad. En overal waar je kijkt zie weer iets interessants. Het urban life zie je daar gewoon overal. Je moet er wel van houden. En dat doen wij. Dit jaar zijn voor de tweede keer ook de kinderen mee. Dan pas je het plan aan natuurlijk. Maar eerlijk gezegd. Alles is perfect te bezoeken met U-bahn, bus, metro en trein. En veel lopen. Heerlijk.

Je koopt gewoon en dagkaart voor een groep voor Euro 19,-. Daar reis je de hele stad mee door. Alles sluit perfect op elkaar aan. We hebben nooit langer als 6 minuten moeten wachten op een overstap. Echt fantastisch geregeld.

Van te voren hebben we een lijst gemaakt met te bezoeken locaties. Al gaande wijzigt dat hier en daar. En zo hoort het ook. Go with the flow. Uiteraard zijn we als eerst naar het centrum gegaan. Uitgestapt op Potsdammer Platz en weer even goed rond gekeken. Wat een groot kruispunt blijft dat toch.

Een aanrader is om vandaar meteen naar de Kollhoff-Tower te gaan. Er bevindt zich daar een fantastisch panoramapunt. Je komt daar met de snelste lift van Europa. Wat een belevenis. De lift en het uitzicht. Onze tienerdochter wilde in eerste instantie niet. Haha het begint nu al. Maar eenmaal op het panoramapunt wilde zijn meteen haar fotocamera hebben. Zegt toch genoeg hoe mooi. Heerlijk. Op twee afzonderlijke verdiepingen kan je geheel Berlijn overzien. Plus je staat tegenover het DB gebouw. Allemaal kantoren die je gewoon kan inkijken aangezien het gehele gebouw uit glas is opgetrokken. Vergaderingen, koffie drinken, typen, telefoneren en nietsdoen haha. Je ziet het allemaal zo voor je neus gebeuren. Foto maken.

Vandaar uit zijn we naar het het Brandenburger Tor vertrokken. Maar eerst zijn we uiteraard even gestopt bij het “Denkmal für die ermordeten Juden Europas”. Een indrukwekkend monument. Elke keer weer wordt je er stil van. Deze keer zijn we er doorheen gelopen met z’n vieren. Geheel in stilte. Indrukwekkend. De stenen zijn in het begin klein en worden langzamerhand steeds hoger. Terwijl jij iets naar beneden loopt. Uiteindelijk ben je geheel omsloten door een immense muur van steen. Je voelt je nietig. Het systeem? (bedankt pap). Voor ieder zelf te ervaren. Voor de rest hebben we nog wat bekende plekken bezocht die we bij eerdere bezoeken nooit hebben gehaald. En als laatste de Alexander Platz nog eens bekeken. Wat een smeltkroes is dat zeg. Je blijft je verbazen, moet lachen, blijft kijken en moet foto’s nemen.
En van daaruit hop naar ons hotel net buiten de stad. En dat was nog eens ruim 3/4 uur rijden met de auto vanuit het centrum. Zo groot is het daar. Machtig.

De tweede dag was qua weer net iets minder. Beetje regen en kouder. Geeft niets, maar met kinderen net iets minder plezierig. We wilden naar “the Haus” (1,5 uur lange wachtrij buiten) en naar Teufelsberg. Maar dat hebben we vanwege het weer en de kinderen overgeslagen. Volgende keer maar naar Teufelsberg. The Haus gaat niet meer lukken. Dat was een tijdelijk art project. Het gebouw waarin de tentoonstelling plaatsvond wordt eerdaags gesloopt. Mooi he.

Wel hebben we het Natuurkunde museum bezocht. Daar staan een T-Rex en een Brachiosaurus. Die laatste is niet te bevatten. Dat zoiets op deze aarde heeft rondgelopen. Zo groot. We vonden het alle vier zeer bijzonder. En de T- Rex . Tja die moest je echt niet tegenkomen. Scherpe klauwen en een grote bek. Wow. Een aanrader. Lang niet zo hype en druk als Naturalis. En weer… heel gewone prijzen. Super.

Voor de rest nog wat platenwinkels bezocht. Ook zo mooi in Berlijn. Voor elke muziekstroming is wel een geschikte vinylwinkel te vinden. En je mag gewoon zelf de plaat beluisteren. Vet. Als laatste hebben we een fixie winkel bezocht. Een walhalla voor singlespeed en fixed gear fans. Ze hebben gewoon alles wat je vraagt. En een webwinkel. Kan gewoon.

Gedurende deze twee dagen hebben we ook aardig wat wijken net buiten het centrum doorgewandeld en bezocht. Het valt heel erg op dat alles vol zit met grafitti. In de meeste gevallen mooi. Dat blijft een smaakkwestie uiteraard. Maar helaas is het steeds vaker erg lelijk en zelfs te clacificeren als vandalisme. Grafitti. Het hoort bij Berlijn. En veelal is het ook erg cool en in de haak. Maar opmerkelijk is wel dat extreem links en extreem rechts hier ook hun strijd voeren via vernieling in grafittivorm. Not cool. Ik heb hier toch ook weer foto’s van gemaakt. Je blijft bezig. Gelukkig had ik een extra batterij mee.

Wat een inspiratie doe je in Berlijn toch op. Ik heb zoveel mogelijk foto’s van alles gemaakt. Kan ik weer uit putten. In deze post een klein overzicht hiervan.

Ok dan, ik zou zeggen. Mocht je in de buurt van Berlijn zijn. Stop er gewoon een dag. Zal je niet berouwen. En voor de verandering. Maak een tussenstop in Magdeburg. Ook een aanrader. Je rijdt er toch langs. Wat let je.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken