Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

Hebben de grote social media bedrijven China als voorbeeld?

Streven Google en voornamelijk Facebook een Chinees model na?

Sinds mijn jeugd heb ik nooit echt begrepen waarom de gehele wereld zo graag zaken wil doen met ontwikkelingsland China. Schiet mij maar lek. Telkens kreeg ik te horen dat het juist goed zou zijn voor de ontwikkeling van die dictatuur. China gaat veel opsteken van hoe een westerse democratie in de praktijk werkt. China zou onze waardes op den duur graag willen overnemen. Ja ja. Mooi verhaal. Mijn antwoord was altijd dat juist wij hier in de westerse wereld het Chinese systeem beetje bij beetje zouden overnemen. De omgekeerde weg als het ware. Dat is gelukkig nog niet echt geheel het geval. Maar wat schets mijn verbazing vanochtend…

Facebook gaat al zijn diensten samenvoegen. Tegen de beloftes in die destijds zijn gedaan bij de overnames van Whatsapp en Instagram. Een groot overkoepelend systeem van online sociale interactie. Betalen, afspraken maken, reizen boeken etc. Allemaal binnen de Facebook bubble straks. En wat lees ik. Als voorbeeld heeft het Wechat. Ja nu begrijp ik het. Zoek het maar eens op wat Wechat uit China allemaal kan. Bizar. En dat komt straks dus ook naar jullie toe.

Tenminste, als je dat wil. En als Europa dat toestaat. Zoveel macht geconcentreerd in één bedrijf. Lijkt me niet.

PS. Uiteraard koop ik ook spullen online via Chinese webwinkels. Voornamelijk sinds ik zelf race-drones bouw. Maar ik ben wel wijzer geworden. Chinese waren zijn zo vaak gekloond en 99% gewoon slecht of slechter. Nu ik het bouwen enigszins in de vingers heb, wijk ik toch uit naar de duurdere maar kwalitatieve elektronica. En die komen veelal gewoon niet uit China.

Duidelijk artikel in de NRC hier

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken