Skip to content
+31 6 21 822 443 lars@sitback.nl Sitback uses Telegram & Signal

WordPress 5.0 gaat drastisch veranderen

WordPress pakt invoer van content aan. En niet zo een klein beetje ook. Best wel dramatisch.
De intentie is super, Maar hoe zal de uitvoering zijn?

Heb je al gehoord van Project Gutenberg? Meteen opzoeken en eens inlezen.

Gisteren werd ik getipt over de toekomst van WordPress. En ik ben er gisteravond meteen ingedoken. Echt 100% duidelijkheid heb ik nog niet. Want niemand weet precies hoe of wat. En of ik er blij van word? Geen idee nog.

Naar het schijnt zal in april 2018 WordPress een drastische verandering gaan doormaken. In deze maand zal WordPress 5.0 geïntroduceerd worden. Maar pin Sitback er niet op vast.
Het opmaken van content binnen pagina’s en berichten zal vanaf dan nieuw zijn. De nieuwe UI is compleet anders dan wat we tot nu toe gewend zijn van WP.

Het betreft voornamelijk de verouderde WordPress editor Tiny MCE. Deze gaat overboord en wordt vervangen door een nieuwe visuele editor.

In WordPress 5.0 zal een pagina of bericht opgemaakt worden met behulp van “blocks”. Daar ben ik helemaal voor. Was ook wel tijd. Concurrenten zitten niet stil en werken al langer met blocks.

De meeste WP gebruikers werken veelal met geavanceerde wordpress Page builders zoals Visual Composer, page builder by SiteOrigin, Beaver Page Builder of Elementor. Dan is het werken met blocks jullie al bekend. WordPress gaat nu ook over op het simpel droppen van diverse stijlelementen.

Maar of deze veelgebruikte Page Builders goed overweg kunnen met Gutenberg is een tweede. Niemand die het exact weet. En dat maakt mij toch wel een beetje ‘zenuwachtig’. En ik ben niet de enige. Helaas.

Het grootste probleem is. Werkt WordPress onder Gutenberg nog met Shortcodes? Bijvoorbeeld [slider-homepage]. De ene zegt van wel. De andere heeft weer gehoord dat shortcodes juist niet ondersteund zullen worden. Momenteel werkt Gutenberg (nog) niet met shortcodes. Ai.

Tevens is het maar de vraag of AFC (Advanced Custom Fields for WordPress Developers) overweg kan met Blocks. Waarschijnlijk niet.

Zowel AFC als Shortcodes zijn essentieel voor een goede werking van de meeste page builders. Uitzonderingen daargelaten. Ik ben erg benieuwd wat de producenten van deze plug-ins de komende weken gaan communiceren.

Kortom, erg onzeker de toekomst van WordPress 5.0.

Ik blijf positief. Want ik kan me gewoon niet voorstellen dat WP 5.0 geen shortcodes meer ondersteunt. Onmogelijk. Uiteindelijk zal alles wel goed compatible worden. Ook voor de diverse Page Builders. Het is haast niet voor te stellen dat WordPress zo’n grote markt in de steek laat en ten strijde trekt tegen de externe Page Builders. Het zal allemaal wel loslopen. Maar spannend is het wel.

Uiteraard heb ik meteen eens getest met het aanmaken van blocks. Hiervoor kan je de tijdelijke BETA plugin Gutenberg downloaden en installeren.

Gutenberg

LET OP. Installeer Gutenberg NOOIT op een live WordPress website. Maar gebruik hiervoor een lokale WP installatie. MAMP is je vriend.

Echt onder de indruk ben ik nog niet van Gutenberg’s block opmaak. Meh.
Ik snap dat het de toekomst voor WordPress is. Allemaal prima. Maar in deze beta versie werkt zoveel nog niet en is alles zo simpel. Meerdere kolommen aanmaken gaat niet. Een button wordt verkeerd weergegeven. Een instagram link kan ingevoegd worden, maar wordt niet gezien bij weergave in de browser. Een Youtube link invoegen is weer omslachtiger geworden.

Leuk en aardig, maar het is echt voor peuters momenteel. En totaal geen concurrentie van professionele page builders. Eens zien wat de updates de komende weken brengen. Er is nog een lange weg te gaan.

Dit is een mooi voorbeeld over de onzekerheid waarmee developers te maken hebben momenteel. Raar...

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken